Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Το προεκλογικό σκηνικό

Ιδιαίτερη εντύπωση και ενδιαφέρον προκαλεί το προεκλογικό κλίμα, καθώς επισημοποιούνται συνεργασίες, οι οποίες επεξεργάζονταν «κρυφά» εδώ και ορισμένες βδομάδες, ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνιση τους νέα κόμματα, κοινωνικές πρωτοβουλίες, διασπαστικά κινήματα και εσωτερικές-εσωκομματικές «εξεγέρσεις».



Αφορμή για το παρόν έγινε η συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Α. Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργού που είχε ανακοινώσει το 2010 επίσημα την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ το αναμενόμενο, ίσο ή μεγαλύτερο αριθμό παρευρισκόμενων ακόμα και απ’ αυτόν σε αντίστοιχες εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Με το πέρας της εκδήλωσης το ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε δελτίο τύπου δηλώνοντας ευθέως πως γνώριζε ποια στελέχη του θα προχωρήσουν στο νέο κόμμα Παπανδρέου και τους χαρακτήρισε «διασπαστές  του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως και την ίδια την πράξη του Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα λίγο πριν τις εκλογές ως «πολιτικά ανήθικη και παράλογη». Κατά τ’ άλλα συνεχίζει την προσπάθεια να μαζέψει τα κομμάτια του. Μόλις πριν λίγες ώρες η ''Κίνηση των 75'' δήλωσε δημόσια με ανακοίνωσή της τη στήριξη του νέου κόμματος του Γ. Παπανδρέου. Την ανακοίνωση αυτή υπογράφουν οι: Γιουματζίδης Βασίλης, Καρχιμάκης Μιχάλης,  Κορακίδης Οδυσσέας, Νούσιος Βασίλης, Νιώτης Γρηγόρης, Παπαηλιού Άσπα, Στρατάκης Μανώλης και Πολίτη Ελίζα, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα στη Νέα Δημοκρατία παρατηρούνται ορισμένες αντιφάσεις. Παρόλο που στις δημοσκοπήσεις αναδεικνύεται σε δεύτερο κόμμα με ποσοστό περί το 22-25% και με μια διαφορά της τάξης του 2-3% απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, φημολογείται ότι στελέχη του κόμματος καραδοκούν την αποτυχία του να εκλεγεί ξανά κυβέρνηση, η οποία συνεπάγεται και την απομάκρυνση του Α. Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος. Οπότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας να πέσουν δραματικά χαμηλά και αυτοί που θα την ψηφίσουν να είναι όσοι «φοβούνται» τις συνέπειες της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ αντί γι’ αυτούς που την ψηφίζουν «παραδοσιακά».

Το Ποτάμι με τη σειρά του πραγματοποιεί συνεργασίες με άλλες κινήσεις και κομματικές οργανώσεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία Ποταμιού με την κίνηση Ευρώπη-Οικολογία (όπου λέγεται πως αποτελεί διασπαστικό τμήμα των Οικολόγων Πρασίνων) και η στήριξή του από τη Δράση, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη τύπου των Σ. Θεοδωράκη και Θ. Σκυλακάκη. Ο Θεοδωράκης αναφερόμενος στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δήλωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτο στο Ποτάμι, ενώ τόνισε παράλληλα ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός.

Από τη ΔΗΜΑΡ φαίνονται να φεύγουν πολλά στελέχη για το Ποτάμι και ορισμένα άλλα να ανεξαρτητοποιούνται ή να στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά το κόμμα θα συνεργαστεί με το σχήμα Πράσινοι – Αλληλεγγύη και θα κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις βγαίνει πρώτο κόμμα και έχει οριστεί στις συνειδήσεις όλων ως η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης. Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες για συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ προσκαλεί το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνοντας την ιστορική ανάγκη – η οποία υπερβαίνει τις διαφορές τους εντός της αριστεράς – για μάχη και συλλογική νίκη στις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο κόμματα δεν φαίνονται πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί του. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί επίσημα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Οικολόγους Πράσινους.

Τα κόμματα που ακούγονται λιγότερο στα ΜΜΕ και φαίνονται να διατηρούν μια καρτερική και υπομονετική στάση απέναντι στις εξελίξεις χωρίς αντιδράσεις στις κινήσεις των υπολοίπων κομμάτων είναι το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη να ξυπνήσουν οι πολίτες, να βάλουν ένα τέλος στην υφιστάμενη κατάσταση και με την ψήφο τους να αποδυναμώσουν και να απομακρύνουν από τη πολιτική σκηνή τους υπαίτιους της ελληνικής κρίσης χρέους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Χόρτασε ο λαός μας από θυσίες και σωτήρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ.  του Κομμουνιστικού κόμματος Δ. Κουτσούμπας.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, οι ΑΝΕΛ θα στηριχθούν από το Αγροτικό-Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος και ίσως παρουσιάσουν κοινό ψηφοδέλτιο.  Τέλος η Χ.Α. θα συμμετέχει κανονικά στις εκλογές. Οι δίκες ορισμένων βουλευτών της πρόκειται να διενεργηθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο η υποδικία, για την ελληνική νομοθεσία, δεν περιορίζει ακόμα και προφυλακισμένους βουλευτές να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: